[VIDEO] Gempa Bumi Kuat 7.1 di Fukushima, Jepun. 80 Cedera

TOKYO: Satu gempa bumi kuat dengan magnitud 7.1 menggegar pantai timur Jepun malam ini tetapi tiada amaran tsunami dikeluarkan, mengikut pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) dan Jepun.

Gempa bumi itu menghasilkan gegaran kuat sepanjang pantai timur Jepun dan turut dirasai di Tokyo.

Agensi meteorologi Jepun berkata, gempa bumi itu berlaku pada jam 11.08 malam waktu tempatan di kedalaman 60 kilometer (km) Laut Pasifik, tidak jauh dari Fukushima yang pernah menjadi pusat gempa pada tahun 2011 dan mengorbankan lebih 18,000 orang serta menyebabkan tsunami.

Media tempatan melaporkan bekalan elektrik terputus sehingga menjejaskan ribuan kediaman di wilayah Tohoku dekat timur Jepun.

Operator tapak nuklear Fukushima, TEPCO dalam Twitter melaporkan pihaknya sedang memeriksa status kemudahan itu yang musnah dalam susulan tsunami tahun 2011.

Perkhidmatan kereta api di Jepun dilaporkan turut menghentikan operasi selepas gempa bumi berlaku.

Perdana Menteri Yoshihide Suga turut bergegas ke pejabatnya dan penyiar NHK berkata kerajaan akan mewujudkan pejabat perhubungan khas untuk membantu wilayah yang terjejas.

Pusat Kajian Geologi AS melaporkan gempa bumi itu bermagnitud 7.1 di kedalaman 54 km.

Menurut laporan NHK World Japan, dianggarkan seramai 80 mangsa dilaporkan tercedera di Miyagi dan Fukushima. Di Fukushima, sekurang-kurangnya 49 orang cedera, termasuk seorang wanita berusia 60-an di Koriyama City yang patah beberapa tulang tulangnya ketika jatuh di tangga rumahnya. Manakala Di Bandar Shirakawa di wilayah yang sama, seorang wanita berusia 80 tahun mengalami kecederaan ketika dia terkena laci di dada dan seorang wanita berusia 59 tahun cedera oleh bola lampu yang jatuh.

Jepun antara negara yang terletak di Lingkaran Berapi Pasifik, kawasan kerap dilanda gempa bumi yang merangkumi sebahagian Asia Tenggara serta merentas pelantar pasifik. - AFP

Admin

Next Post Previous Post