[VIDEO] Ziarah Hari Raya Dalam Negeri Sama Dibenarkan, Had Maksimum 20 Orang

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) akan disambung empat minggu lagi iaitu sehingga 9 Jun 2020. Orang ramai dinasihatkan agar terus mematuhi arahan yang disarankan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) demi memastikan keselamatan semua.

Aktiviti menziarah dalam negeri sama dibenarkan

Dalam tempoh ini, ada beberapa perayaan utama yang lazimnya akan melibatkan pergerakan orang ramai, iaitu Hari Raya Aidilfitri, Pesta Kaamatan dan Hari Gawai. Jadi saya nak mengingatkan saudara-saudari tentang larangan pergerakan antara negeri yang masih berkuatkuasa dalam tempoh ini. Ini bermakna, minta maaf banyak-banyak, saya mohon ampun, demi menjaga keselamatan dan kesihatan kita semua, perjalanan balik kampung merentas sempadan negeri untuk tujuan berhari raya tidak dibenarkan. Saya tahu ramai yang sedih tak dapat balik berhari raya di kampung bersama keluarga. Bersabarlah. Bila keadaan kembali pulih sedikit masa lagi, saudara-saudari bolehlah balik ke kampung halaman menziarahi ibu bapa dan sanak saudara.
Stesen-stesen TV dan Radio bolehlah mainkan lagu Dendang Perantau sekali-sekala. Kalau dimainkan selalu saya pun berasa sayu juga. Mainkanlah lagu-lagu Hari Raya yang boleh menceriakan suasana. Saya tengok dalam YouTube ada lagu “Jange Kelik La Weii”. Lagu ni pun OK lah. Tetapi ini tak bermakna kita tak boleh menyambut perayaan Aidilfitri, Pesta Kaamatan atau Hari Gawai. Ziarah-menziarahi dibenarkan dalam kalangan jiran terdekat dan keluarga yang tinggal dalam negeri yang sama dengan had maksimum 20 orang pada satu-satu masa. Jadi tak perlulah buat jamuan besar-besaran atau rumah terbuka.
Oleh itu, Perdana Menteri menegaskan bahawa orang ramai tidak dibenarkan pulang ke kampung halaman masing-masing. Walau bagaimanapun, aktiviti ziarah menziarahi dalam negeri yang sama dibenarkan dengan had maksimum 20 orang pada satu masa.

Elakkan tempat sesak

Rakyat juga dimohon agar mematuhi SOP ketika melawat iaitu dengan memakai penutup hidung dan mulut selain menjaga jarak sosial.
Setiap keluarga hendaklah mematuhi SOP kesihatan seperti penjarakan sosial, pemakaian penutup mulut dan hidung, dan amalan kebersihan kendiri seperti penggunaan hand sanitizer sepanjang sambutan perayaan ini. Pastikan rumah sentiasa bersih. Basuh pinggan mangkuk, sudu garpu, periuk belanga dan lain-lain selepas digunakan untuk menjamu tetamu yang hadir. Kementerian Kesihatan juga menyarankan agar saudara-saudari elakkan daripada berada di tempat yang sesak atau tempat yang tertutup. Kalau nak bersembang dengan tetamu pun, jarak-jarakkan sedikit. Tidak perlulah duduk terlalu rapat.
Aktiviti jamuan seperti rumah terbuka juga adalah tidak digalakkan.
Sumber : Buletin TV3, OHBulan!
Admin

Next Post Previous Post