Sekarang Bukan Masa Nak Tolong Pelarian, Utamakan Warganegara Dahulu

Sejak belakangan ini, isu pendatang asing tanpa izin (PATI) dari Rohingya yang menyelinap masuk ke Malaysia dan menetap di negara ini menjadi bualan hangat di media sosial. Pelbagai pandangan dan pendapat disuarakan oleh segelintir pihak mengenai isu lambakan pelarian dari Rohingya ini. Terbaru, menerusi Facebook Malaysia Military Power berkongsi beberapa pandangan mengenai isu tersebut.


Bukan masalah kita!

Pelarian Rohingya, bukan masalah kita! Kita ada 32 juta nyawa warganegara untuk didahulukan dan dipastikan keselamatannya. Bab tunggang dan abuse isu humanity boleh letak no 10. Regarding humanity, we have do the job for years, our government been there done that. Banyak-banyak negara ASEAN apasal kita pula kena bela sampai beranak pinak.
Sebab tu lah Malaysia dah buat Hospital Medan di Cox Bazar melalui ATM. 56k pelarian dah stay situ as staging point. Takde la merebak nak ke mari. At least beratus ribu stuck dekat sana. Kita divert dah mereka siap-siap. Tapi PH dulu cakap membazir. Selesai isu bantuan, perubatan, dan pelarian tak kemari. Nampak tak? Bab kemanusian tu dah dibuat. Tapi diminimakan atau tak diteruskan.
Be realistic. Idealis tidak akan menyelasaikan masalah. Biar burma selesaikan. Ramai je etnik islam lain di burma kenapa mereka tidak seperti rohingya? Elemen-elemen yang ramai-ramai nak masuk ni selit sekali elemen isis dan sindiket pemerdagangan manusia. Macam mana kita nak cek pulak? Ada cop kat dahi masing-masing ke? So, Total Enforcement. Total blockage, Total wipe out. Just being damn effective. Zero Rohingya Policiy in this country.

Tidak boleh guna sentimen kesian

Bosnia, Palestin, Patani, Uighur, Chechnya semua stay dan melawan balik untuk wilayah mereka. Ini lari dari medan perang. Datang malaysia bukan macam bosnia dulu temporary shelter, nak membiak terus kat sini. Australia yang ratify UNCHR tu pun tak nak terima. Apahal kita yang tak ratify nak bela sampai beranak pinak. Patut biar je kat Burma, dan kita lead urge komuniti antara bangsa tekan Burma. Negara lain macam Iraq Libya laju je US Nato pergi bom so called junta.
Bab keselamatan negara tidak boleh guna sentimen kesian, Islam dan kemanusiaan semata-mata wahai rakan-rakan. Istilah tu semua kene tunggang je. Isunya rohingya yang datang berlambak ni terselit sekali elemen-elemen lone wolf isis, sindiket dan lain-lain. Tidak kira penyakit lagi. Yang selama ni tak terurus sebok nak tambah masalah. Paling efektif total block, total wipe out dan zero Rohingya Policy dalam negara ni.
Semalam pun ada tekong kene tembak mati polis marin kat pengerang nak Masuk malaysia. Itu tak termasuk berpuluh cubaan masuk dari imigran time covid ni. Lagi nak fikir pasal humanity? Mereka ni tunggang agama tunggang kesian je. Kami stand for 32juta rakyat malaysia. Binary thinking? Yes untuk Homeland Security. Singapura flip dari hero kepada zero kerana lambakan pekerja asing yang tinggal dalam dormitory.


Menolak membawa masuk pelarian

Semuanya bermula dari pesakit 42 bangsa Bangladesh yang terkena simptom covid-19. Beliau berkali-kali pergi ke klinik dan pusat saringan hanya kemudiannya di tolak dari diuji dan di hantar balik ke dorm beliau tinggal bersama 49 yang lain. Kemudian setelah beliau akhirnya sakit dan di masukkan ke hospital baru lah Singapura melakukan ujian terhadap penghuni dorm tersebut namun kesemuanya telah terlambat.
Kini Infections among migrant laborers in singapore now account for more than 70% of the country’s 9,125 infections. Dan yang paling ngeri ada 200,000 lagi belum di uji. Bayangkan jika anda mahu Malaysia ambil pendatang haram Rohingya yang lari dari lokasi wabak ke Malaysia? Salamlah sapa yang nyanyi selamat malam rohingya dulu.
Kami disini menolak sebarang usaha membawa masuk pelarian ke negara kita dalam masa sekarang kerana kita sedang menghadapi ancaman virus covid19. Kita perlukan petugas kesihatan kita dan pasukan keselamatan kita fokus pada PKP dan PKPD serta menyembuhkan pesakit Covid19.
Bukan kita nak suruh benci mereka tapi yang ada dalam negara kita dah cukup banyak dan sudah mengundang banyaj masalah dan kita usahakan yang terbaik untuk mereka dibantu tapi yang diluar sana cuba masuk, kita sebulat suara tak mahu mereka masuk. Kita dah cukup banyak masalah dan sekarang bukan masa untuk tambah masalah. Masa dan tenaga pasukan diperlukan ditempat lain. Utamakan Malaysia dahulu. Semua admin MMP TEGAS atas kenyataan ini.

Post a comment

0 Comments