[VIDEO] Cara Buat ‘Dolgona Coffee’ Viral Korea, Macam Kopi Mahal Tapi Guna 5 Bahan Sahaja!



Hari ini masuk hari ketiga selepas pengumuman perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan oleh Perdana Menteri. Mungkin ada dalam kalangan kita yang sudah bosan dan mula teringin untuk minum atau makan makanan luar yang lebih eksklusif berbanding makanan di rumah ketika situasi getir. Sebenarnya boleh jika anda teringin nak minum kopi ‘mahal’ macam yang didapati di luar, hanya perlu buat di rumah menggunakan 5 barang sahaja.
Jom kita try buat Dalgona Coffee iaitu kopi viral dari negara K-POP iaitu Korea ini. Boleh juga habiskan masa yang terluang dengan seisi keluarga mencuba resepi yang baharu.

RESEPI DALGONA COFFEE

Resepi asli dan viral dari korea. Dalgona (Korean Traditional candy). It’s an old recipe from Korea but I remake by adjusting the quantity of the ingredient.


Bahan bahan :-
Serbuk kopi/Nescafe
Susu segar
Gula
Air panas
Ais (pilihan)
Cara: (A)

Ambil bekas dan campurkan 3 sudu kecil serbuk kopi, 4 sudu kecil gula , 4 sudu kecil air panas dan pukul dengan whisk utensil/mixer sehingga pekat dan likat.
Cara : (B)
Ambil gelas have have haha . Buh ais kalau taknak ais buh terus susu segar. Kemudian tuang (A) atas susu tu. Dah siap! Selamat mencuba makcik,pakcik semua.
Tips kurang manis : Pakai gelas besor biar susu lebih hehe nanti rasa sebati.


VIDEO

Resepi sukatan diubah sedikit dari original untuk rasa yang lebih sedap! Saya kenal resipi ni dari korean, bukan dari artis terima kasih.
Terima kasih.

Post a comment

0 Comments