Selepas COVID-19, Lelaki Maut Kerana Hantavirus Cetus Panik Di China


Sedia maklum bahawa penularan wabak COVID-19 di China boleh dikatakan telah berjaya dikawal sepenuhnya dan rakyatnya sudah mula menjalani kehidupan mereka seperti biasa.
Terbaharu, seorang rakyat negara itu telah dilaporkan maut akibat terkena jangkitan hantavirus. Untuk pengetahuan anda, simptom hantavirus ini mengakibatkan kelesuan, sakit otot dan sakit kepala.
Difahamkan, mangsa adalah seorang lelaki berasal dari wilayah barat daya Yunnan dan meninggal dunia ketika dalam perjalanan pulang ke Wilayah Shandong untuk bekerja dalam sebuah bas pada Isnin lalu.
Justeru itu, 32 penumpang bas telah menjalani saringan kesihatan untuk memastikan tiada jangkitan berlaku. Akan tetapi, maklumat mengenai keputusan ujian tersebut tidak dinyatakan.
Menurut Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit berpangkalan di Amerika Syarikat, pemindahan virus tersebut daripada manusia kepada manusia tidak pernah ditemui kecuali di Argentina pada 1996. Virus tersebut dijangkiti manusia kerana tikus.
Malah, kes melibatkan hantavirus ini dikhabarkan hanya terjangkiti jika ada close contact melalui air kencing atau air liur. Diharap tiada penularan wabak baru yang serius terutama sekali apabila seluruh dunia masih bergelut dengan penularan wabak COVID-19.
Admin

Next Post Previous Post