COVID19: Ibu & Anak korban baru COVID-19 di Sarawak, 6 kematian telah dicatatSatu berita yang sangat mengejutkan hari ini kita terima, terdahulu seorang jemaah tabligh daripada Melaka mencatat korban ke-4 COVID-19.
Sebentar sahaja tadi, Harian Metro baru sahaja melaporkan bahawa kini terdapat dua  lagi kematian akibat koronavirus baharu (Covid-19), menjadikan jumlah mangsa terkorban wabak seramai enam orang di Malaysia.

COVID-19 catat kematian ke-6

Berita kematian itu dimaklumkan oleh jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS), membabitkan ibu dan anak perempuan dari satu keluarga yang sama, yang masing-masing berusia 79 dan 40 tahun.

Sorang lagi ahli keluarga masih dirawat

Mangsa pertama meninggal dunia pada 2 pagi pada Rabu lalu 18 Mac, manakala mangsa kedua meninggal pada 1 petang, hari ini. Difahamkan, salah seorang lagi ahli keluarga masih dalam rawatan di Hospital Umum Sarawak.
“Seorang lagi ahli keluarga ini masih dalam rawatan di Hospital Umum Sarawak di Kuching dan memerlukan bantuan pernafasan mekanikal…”
Catatan pada 18 Mac kematian pertama keluarga tersebut, dikatakan lambat diterima kerana perlu menunggu keputusan ujian makmal yang dihantar ke makmal swasta di Kuala Lumpur, membuatkan laporan outbreak masih tertera 4 kematian.
Setakat ini, Sarawak telah mencatatkan pertambahan 10 lagi kes baharu Positif Covid-19, menjadikan jumlah bilangan kes di Sarawak sebanyak 68 kes sejak pertama dilaporkan pada 13 Mac.
Sumber : Harian Metro & Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak
Admin

Next Post Previous Post