[VIDEO] Hospital Koronavirus Pertama Siap terima pesakit

Hospital koronavirus pertama di China akhirnya dibuka pada hari ini di sebuah bandar berhampiran Wuhan.


Menurut laporan media tempatan, kumpulan pertama pesakit koronavirus telah dipindahkan ke Pusat Perubatan Serantau Daibie Mountain sekitar jam 10.30 malam tadi waktu tempatan.

Projek berkenaan selesai dalam masa 48 jam atas usaha pelbagai pihak seperti firma pembinaan, syarikat utiliti, dan pegawai polis paramiliter.
Bangunan hospital di daerah Haungzhou asalnya dibina sebagai cawangan baru kepada Hospital Pusat Huanggang dan dijangka dibuka pada bulan Mei. Namun, pada hari Jumaat, pihak berkuasa mengarahkan agar bangunan tersebut digunakan untuk merawat pesakit koronavirus sahaja.


Usaha membina bangunan tersebut telah melibatkan lebih 500 orang pekerja dan berdozen jentera berat yang berkerja setiap hari.

Koronavirus telah membunuh sekurang-kurangnya 131 orang di China dan hampir 6000 orang yang terjejas di seluruh dunia. Walaupun hospital koronavirus Huanggang adalah yang pertama dibuka, namun ianya bukanlah yang pertama dirancang.
Pada Khamis lepas, kerajaan tempatan telah mengumumkan bahawa mereka akan membina hospital untuk menempatkan pesakit virus ini. Bangunan ini dibina berdasarkan model pusat perubatan di Beijing ketika wabak SARS menyerang pada tahun 2003.

VIDEO


Sumber: Siakap Keli, Dailymail
Admin

Next Post Previous Post