[VIDEO] Hafaz al-Quran sambil tulis khat, bakat murid autisme dikagumi ramai

Berdepan dengan masalah austisme bukan penghalang bagi Ahmad Danish Aqil Ahmad Fakhrul Azizi untuk menunjukkan bakatnya dalam menulis khat dan menghafaz ayat suci al-Quran.


Kanak-kanak berusia 11 tahun itu mampu terjemahkan beberapa surah pilihan menjadi tulisan khat yang serba cantik dan kreatif.
Bapanya Ahmad Fakhrul Azizi Fauzi berkata, bakat Ahmad Danish Aqil Ahmad atau mesra dipanggil Along itu mula dikesan sejak tiga tahun lalu selepas menunjukkan kecenderungan menghafaz al-Quran.
Ketika anaknya berusia sembilan tahun, beliau menyediakan telefon bimbit untuknya mendengar beberapa surah al-Quran dan pada masa yang sama, teknik itu digunakan untuk menghafaz.


“Ketika itu Along hanya minat melukis lukisan 3D dalam bentuk bangunan dan boleh melukis persekitaran sekolahnya. 

“Bagaimanapun, selepas itu dia mula menunjukkan kecenderungan menulis ayat al-Quran yang dihafaznya, lengkap dengan tanda bacaan yang betul tanpa merujuk kepada kitab al-Quran.

“Along semakin minat dalam penulisan khat sehingga ke hari ini dan lukisannya juga terus menunjukkan perubahan iaitu ada dimasukkan unsur geometri,” katanya
Menurut bapa berusia 37 tahun itu, anaknya dikesan menghidap autisme ketika berusia dua tahun lebih malah tidak dapat bercakap seperti kanak-kanak lain.
Namun selepas dirujuk dengan pakar perubatan dan menjalani pembedahan ketika berumur lima tahun akibat masalah jantung, anaknya sudah mula mampu bercakap.“Along kini sudah mampu menghafaz beberapa surah antaranya Ar-Rahman, Al-Insan, Al-Waqiah, Al-Mulk dan Yasin termasuk beberapa lagi surah lazim.

“Dia juga seperti mengetahui terjemahan sesuatu ayat al-Quran. Contohnya, ketika membaca satu potongan dari Surah Al-Waqiah..

“..Along tiba-tiba meraung dan sebaik saya memeriksa terjemahan, rupa-rupanya ayat itu mengenai azab melakukan dosa,” ujarnya.
Selain itu, Ahmad Fakhrul juga menyimpan hasrat untuk menghantar anak sulung daripada dua beradik itu ke pusat tahfiz apabila tiba masanya nanti.Admin

Next Post Previous Post