"Tuhan Hantar Nisa Untuk Kami. Dialah mata, Dialah Tongkat" - Luah ibubapa buta


Kisah mengenai kanak-kanak berusia tujuh tahun yang memimpin ibu dan ayahnya yang buta semasa hari orentasi darjah satu benar-benar meninggalkan kesan kepada semua lapis masyarakat.


“Ibu sini kantin, sini padang…”

Situasi sebak itu telah dimuat naik oleh seorang guru semasa selesai urusan orentasi di sekolah rendah tempatnya. Ketika itu, kanak-kanak tersebut telah memimpin ibu dan ayahnya berlegar-legar di kawasan sekolah dengan menyatakan fasiliti yang ada disitu.

Masih kecil namun sudah tahu banyak perkara

Menerusi Harian Metro, kanak-kanak tersebut yang dikenali sebagai  Nur Khairunnisa Mohammad Haizir dari Sekolah Kebangsaan (Perempuan) Jalan Batu, Kuala Lumpur telah disifatkan sebagai mata dan tongkat oleh ibu bapanya.
Ibunya, Nur Suhaida memberitahu bahawa anak tunggalnya itu sudah boleh membaca sejak berusia lima tahun lagi seta boleh membaca papan tanda, LRT serta mampu menguruskan perjalanan mereka sekeluarga menaiki kapal terbang.
“Anak ini tahu kami tidak nampak, tetapi tetap mahu menjaga kami, paling meruntun jiwa cita-citanya membeli kereta besar dan bawa kami berjalan-jalan.”Masih lagi kanak2 yang perlu dipantau

Tambah bapanya pula, walaupun Nur Khairunnisa terlihat matang kerana mampu menjaga serta membantu ibu dan bapanya, namun dia masih lagi kanak-kanak yang perlu dipantau serta dijaga oleh kedua orang tua.


Walaupun Khairunnisa nampak matang namun usianya tetap masih muda dan sudah menjadi tanggungjawab kami untuk menjaganya.”


Orang tua yang hebat lahirkan anak yang hebat

Sehubugan dengan penerangan yang diperoleh daripada sumber, rata-rata warganet telah meninggalkan komen diruangan komen Facebook Harian Metro dengan menzahirkan rasa kagum dengan semangat yang kuat adik Khairunnisa ini.
Mereka juga menyifatkan kanak-kanak tersebut sebagai insan yang begitu menginspirasikan kerana diusia yang masih kecil sudah mampu melakukan banyak perkara demi ibu dan bapa tercinta.
Semoga membesar menjadi anak yang solehah


Layak dijadikan inspirasi


Admin

Next Post Previous Post