E-Tunai RM30 diagihkan mulai esok, ini 4 Langkah Mudah Tebus E-Tunai Pemberian Kerajaan


SHAH ALAM - Sebanyak RM30 bakal diagihkan mulai esok kepada 15 juta rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas dengan pendapatan kurang RM100,000 setahun.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, program e-Tunai Rakyat itu yang dilancarkan dengan dana keseluruhan RM450 juta akan disalurkan melalui tiga pengendali e-dompet terbesar di Malaysia iaitu Grab, Boost dan Touch ‘n Go.
Menurutnya, RM30 itu boleh dibelanjakan untuk semua barangan dan perkhidmatan yang terdapat melalui platform pengendali yang terpilih.

Tealive Tawarkan Promosi Beli 2 Minuman hanya RM10 dengan Touch n Go E-Wallet
“Program e-Tunai Rakyat ini adalah sebahagian daripada langkah-langkah Belanjawan 2020 yang diumumkan oleh Kementerian Kewangan pada 11 Oktober 2019.

“Inisiatif e-Tunai Rakyat ini dibentuk bagi meluaskan lagi penggunaan pembayaran digital di kalangan pengguna dan peniaga, terutamanya di sektor runcit. Oleh itu, Kementerian Kewangan menggalakkan semua peniaga untuk berdaftar dengan satu atau semua pengendali e-dompet yang terlibat supaya mereka mendapat manfaat daripada inisiatif e-Tunai Rakyat sebelum 14 Mac 2020,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Selain itu, Guan Eng menjelaskan inisiatif e-Tunai Rakyat ini adalah komitmen kerajaan bagi memenuhi agenda Kemakmuran Bersama dengan mengurangkan halangan ke arah digitalisasi dan meningkatkan keterangkuman kewangan.
“Bagi memastikan supaya inisiatif ini akan mempercepatkan proses digitalisasi, wang RM30 tersebut perlu dibelanjakan oleh penerima bermula pada 15 Januari 2020 sehingga 14 Mac 2020. Baki yang tidak dibelanjakan akan luput selepas 14 Mac 2020.
“Khazanah Nasional Berhad merupakan pelaksana program e-Tunai Rakyat ini. Ketiga-tiga pengendali e-dompet telah dipilih berdasarkan kepada kemampuan mereka untuk memastikan supaya inisiatif ini dapat dilaksanakan dengan cepat dan berkesan selewat-lewat pada bulan Januari 2020,” katanya.
Disini kami berikan 4 langkah mudah untuk menebus E-Tunai berkenaan. Tebus! Rugi tak tebus.CARA-CARANYA

1. Download Apps Touch n Go eWallet


2. Create Account. Daftar dan lengkapkan maklumat


3. Siap mendaftar, mesti verify account

 4. Jangan lupa tebus. Siap!!

Penebusan bermula 15 Januari 2020. Dah tebus? Jom beli, Tealive Tawarkan Promosi Beli 2 Minuman hanya RM10 dengan Touch n Go E-Wallet


Admin

Next Post Previous Post