Bekas CEO 1MDB Mengaku Terima Gaji RM99,000 Sebulan Dan Bonus RM1.44 juta


Sejak mula dibincangkan, topik 1Malaysia Development Bhd atau singkatannya 1MDB sentiasa menjadi topik hangat dalam landskap politik dan ekonomi Malaysia. Pelbagai spekulasi dan skandal telah dibincangkan melibatkan beberapa individu yang terlibat.
Terbaharu, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi selaku bekas CEO 1MDB telah mengakui dan mengumumkan beliau pernah menerima gaji sebesar RM99,000 sebulan sebelum memilih untuk meletak jawatan.
Berdasarkan laporan yang dikongsikan, beliau mula menerima gaji sebesar RM80,000 pada tahun 2009 sewaktu dilantik sebagai mengurus Terengganu Investment Authority Bhd (TIA).
11BA5964-4125-4CE4-92DF-540A44445AF3
SUMBER: THESTAR ONLINE
Selain itu, beliau juga turut menerima peningkatan gaji setiap tahun berdasarkan KPI yang ditetapkan. Tidak hanya menerima gaji yang besar, beliau juga turut menerima elaun sebanyak RM179,000 sebagai lembaga pengarah 1MDB.
Mengulas mengenai adakah Datuk Seri Najib Razak terlibat, beliau turut mengongsikan dimana mantan Perdana Menteri Malaysia ini pernah menelefon beliau untuk bertanyakan mengenai projek yang diusahakan oleh Yayasan 1MDB. Selain itu, beliau turut menerima panggilan daripada individu bernama Low Taek Jho atau lebih dikenali dengan nama Jho Low.
1000x-1
SUMBER: BLOOMBERG
Lebih mengejutkan, beliau turut mengesahkan penerimaan bonus sebanyak 18 bulan berjumlah RM1.44 juta tidak beberapa lama selepas panggilan bersama Jho Low. Melihat kepada jumlah transaksi syarikat ini yang melampau, beliau memilih untuk meletak jawatan.
Setakat ini, Datuk Seri Najib Razak masih lagi dibicarakan di mahkamah dengan 25 tuduhan melibatkan nilai RM2.3 bilion serta 21 tuduhan melibatkan penggubahan wang haram. Perbicaraan kes 1MDB bakal diteruskan mahkamah tinggi isnin depan bertarikh 7 Oktober ini.
Admin

Next Post Previous Post