Tak Payah Beli Lagi, Ini Resepi Ayam Gunting Ala Uncle Bob Yang Sedap & Senang Sangat

Petang-petang ni rasa teringin pulak nak makan ayam guntung Uncle Bob tu. Sedapnya rangup-rangup pedas gitu. Biasanya kalau beli satu mesti tak cukup.
Apa kata kita cuba buat sendiri. Mesti lagi banyak dapat jimat kan. Tapi macam mana cara buat ayam gunting sedap macam tu?
Jom kita tengok resepi ayam gunting yang dikongsikan oleh Puan Zaitun Abd Hamid ni.
Nampak sedap dan sangat menyelerakan!

RESEPI AYAM GUNTING UNCLE BOB SEDAP & MUDAH

Dah berapa kali janji dengan anak nak buat ayam gunting. Selama ni asyiklah membeli hari-hari sampai RM12 habis.
Sebenarnya tak susah mana pun nak buat ayam gunting Uncle Bob ni. Bahan pun simple je.
Jom saya kongsikan resepinya di bawah ni.

BAHAN-BAHAN

Isi ayam bahagian dada (yang dah dibuang tulang)
– Basuh bersih dan potong nipis

Bahan perap
  • 4 sudu sos tiram
  • 4 sudu serbuk BBQ / sos black pepper Kimball
  • Sedikit perahan limau / lemon
– Gaul semua bahan dan perapkan ayam selama 1 jam
Saya gunakan sos BBQ jenis ni. Memang sedap, kalau buat chicken chop pun saya biaa pakai yang ni.
Resepi ayam gunting uncle bob
Bahan saduran
  • Tepung Bestari pedas / original (ikut suka)
  • Tepung ubi / tepung beras
  • Sedikit serbuk roti (breadcrumbs)
Resepi ayam gunting uncle bob
Tambahan
  • Serbuk cili / serbuk lada putih untuk ditaburkan selepas goreng nanti

CARA MENGGORENG

1. SALUTKAN AYAM DENGAN BAHAN SADURAN

Selepas diperap, salutkan ayam tadi dengan semua bahan saduran di atas.
Tumbuk-tumbukkan sikit ayam tu guna lesung batu supaya bahan perasa daripada campuran tepung dapat melekat pada ayam.

2. GORENG MACAM BIASA

Kemudian agak-agak dah sebati dan bersatu ayam dengan campuran tepung tu, bolehlah goreng macam biasa.

3. TABUR SERBUK CILI / LADA PUTIH

Akhir sekali, taburkan sedikit lada putih dan serbuk cili untuk tambahkan lagi perasanya.
Baru ‘kick’!
Lepas tu bolehlah guntingkan ikut suka ayam tu nak besar macam mana.

MUDAH & JIMAT BUAT SENDIRI DEKAT RUMAH

Dah siap, tengok hasilnya. Sekali pandang, sebijik macam ayam gunting Uncle Bob!
Tak payah susah-susah nak beli lagi, boleh buat sendiri kat rumah. Semua dapat makan puas-puas.
Simple je kan? Bolehlah buat kudap-kudap hujung minggu ni.
Selamat mencuba!

*Resepi ayam gunting Uncle Bob ini dikongsikan oleh Puan Zaitun Abd Hamid menerusi Facebook. Sebarang kemusykilan atau pertanyaan boleh rujuk resepi asal di SINI.

Post a Comment

0 Comments