First Time Naik Flight Bawa Anak Kecil, Ibu Ini Kongsi 6 Tips Berguna

Bila musim cuti sekolah dah makin hampir, mesti ramai yang rancang untuk pergi bercuti dengan anak-anak kan?
Walaupun excited nak berjalan makan angin, tapi mungkin bagi yang first time nak naik flight dengan bayi akan rasa nervous.
Sebenarnya ada tricknya kalau nak bawa anak kecil naik kapal terbang ni. Dalam artikel kali ini kami berbesar hati nak kongsikan pengalaman dan tips oleh Puan Nursha Salleh.
Insha Allah kalau ikut tips ni, perjalanan mommies akan jadi lebih mudah.

6 TIPS BAWA ANAK KECIL NAIK KAPAL TERBANG

Kalau cakap bab nak travel dengan anak-anak kecil mesti orang macam anggap itu salah satu pengalaman ngeri kan?
Mana tak nya. Nak layan karenah anak kecil kita. Fuh pening!! Dengan nak kena datang awal untuk check-in, nak kena tunggu lama lagi dalam flight. Lepas tu nak kena tunggu lagi kalau flight delay. Pening!
Sebenarnya, nak melancong dengan anak-anak kecil ni mudah je kalau perancangan awal dibuat.
Kita hanya kena pastikan anak-anak berada dalam keadaan anak kita yang selesa untuk mendapatkan perjalanan yang lancar, tambahan pula bila menaiki kapal terbang.
Ini pun first time tau saya bawak anak travel naik flight ni. Agak mencabar jugak tapi kalau dah planning semua insha Allah senang sangat.
Sebenarnya senang je travel dengan anak umur bawah 2 tahun ni sebab baby biasanya tak banyak songeh.
Ni saya ada kongsikan serba sedikit untuk travel dengan anak kecil.

1. AMBIL FLIGHT MALAM

Saya sengaja tempah flight malam sebab waktu tu kena dengan waktu tidur anak. Jadi lebih senang nak handle. Tapi sebelum tu memang saya akan bagi baby makan dulu siap-siap.
Kalau ada duit lebih, saya cadangkan pilihlah tempat duduk yang selesa dan sesuai untuk bawa anak kecil. Hari tu saya ambil seat yang paling depan sebab lebih luas kan.

2. ASINGKAN KEPERLUAN DALAM BEG GALAS

Macam saya, saya bawa satu luggage memang ready untuk check-in.
Lepas tu satu beg galas untuk letak makanan, susu dan keperluan anak serba satu. Yang ni saya letak baju extra, kain lampin tebal, diaper dan juga stokin.
Lampin memang saya bawak extra  untuk emergency ke apa kan. Tak payah nak kelam-kabut nanti.

3. BIAR ANAK LETIH SEBELUM NAIK FLIGHT

Sementara menunggu untuk ‘boarding’, saya biarkan anak-anak berjalan-jalan dahulu di kawasan sekitar.
Biar dia main puas-puas dulu sebab nanti dalam flight pergerakan agak terhad.
Seeloknya tunggu hingga menjadi orang yang terakhir naik flight. So, bayi taklah rasa rimas dan overwhelmed.
Bila kita yang terakhir masuk pesawat, maka bayi tak perlu tunggu lama untuk berlepas.
Lagipun masa menunggu untuk berlepas penghawa dingin dalam kapal terbang tu kurang sejuk dan mungkin akan buat anak kepanasan, tak selesa dan meragam. Jadi elok juga standby satu kipas tangan yang pakai bateri tu.

4. MASA BERLEPAS (TAKE OFF)

Yang ni kena titikberatkan sebab waktu ini, kadang-kadang anak akan menangis sebab terkejut bila rasa tekanan yang kuat dekat telinganya.
Tips untuk atasinya ialah dengan bagi anak minum susu atau breastfeeding.
Macam saya, saya akan bagi baby menyusu sebab tak nak bagi tekanan yang terlalu kuat sangat.
Jadi bila dah duduk, pakaikan seatbelt dan bolehlah berikan susu kat baby bila kapal terbang dah mula nak bergerak ke landasan.

5. SECURITY CHECK

Oh ya, kalau ikutkan masa security check kita tak dibenarkan bawa cecair masuk. Tapi kadang-kadang security lepaskan sebab untuk baby.
Tapi kalau dibenarkan pun biasanya untuk penerbangan domestik saja (dalam Malaysia).
Kalau di overseassecurity sangat strict. Air suam / panas boleh diminta dengan pramugari. Masa dekat flight nanti boleh minta dengan diorang.

6. CHANGING TABLE DALAM TANDAS

Begini rupanya changing table dalam tandas. Buka dan lipat turun ke bawah. Dah selesai lipat balik ke atas.
Kalau was-was dengan kebersihan, lapkan dulu dengan wet tissue. Kemudian lapik dengan lampin / tuala / kain bersih sebelum letak baby dekat situ.
Nasib raisha awal awal dan melepas kat airport KB tau!

IBU PUN KENA PREPARE MENTAL & FIZIKAL YA

Apapun yang paling penting, mommies pun kena pastikan dapat rehat yang cukup sebelum hari nak travel tu. Yelah, nanti susah pulak nak urus dan layankan anak berlari, makan, menyusu, main semua. Bila kita cukup tidur dan happy, insha Allah anak pun sama seronok dan kurang meragam.
Lagi satu, banyakkan berdoa semoga semuanya dipermudahkan.
Itu sahaja tips travel saya untuk ibu-ibu semua. Semoga bermanfaat.
Happy travel guys!

*Tips bawa anak naik flight ini dikongsikan oleh Puan Nursha Salleh menerusi Facebook. Ia telah disunting dan diterbitkan semula dengan kebenaran. Sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut boleh rujuk posting asal beliau di SINI.

Post a Comment

0 Comments