Pernah tak korang sedar peralatan memasak di rumah sekarang boleh memudaratkan kesihatan. Mungkin ramai beranggapan hanya makanan yang memberi kesan kepada tubuh. Namun sebenarnya korang silap.

Di facebook, seorang doktor yang dikenali sebagai DrRizal Abu Bakar kongsi penyebab kanser hari ini adalah kerana toksik yang dibebaskan dari kuali atau periuk di rumah. Ini tips penting memilih peralatan dapur di rumah serta cara penggunaannya. 

Peralatan dapur penyumbang toksik pada makanan

(sumber : google)
Hari ni seronok lain macam. Wok granite coated with ceramic dah sampai. Lama dok cari akhirnya bertemu juga di dunia online. Kita mungkin tak perasan antara penyumbang toksik kepada makanan ialah peralatan dapur yang kita guna. Kita punyalah jaga bab makan minum. Tetapi terlepas bab kuali, periuk dan wok yang kita guna setiap hari.
Selalunya tradisional cookware macam wok, periuk dan kuali diletak teflon coating. Tujuan dia tak nak kasi melekat. Ada jenis cookware dari aluminium dan copper. Semua ini dedahkan kita pada bahaya sebab kemampuannya lepaskan bahan kimia yang dapat mengubah hormon kita.

Ada bahan kimia pada permukaannnya

(sumber : google)
Saya ni bila nak beli peralatan cookware baharu mesti pening. Yang dijual selalunya non stick cookware. Saya memang akan elak beli non stick cookware sebab bahan kimia macam PFOA dan PTFE.
PFOA ni ialah “perfluorooctanoic acid”, sintetik ciptaan yang juga diguna untuk fabrik dan karpet kalis kotor. PFOA akan diserap ke dalam tubuh dan persekitaran kita. Itu yang bahayanya.

Risiko kepada kanser

(sumber : google)
PFOA dikaitkan dengan gangguan kepada sistem endokrin dan risiko kepada kanser. Bukan itu sahaja. Ada penyakit lain lagi macam tinggi cholesterol, gangguan pada pundi kencing, kerosakan pada buah pinggang, kanser testicular pada lelaki, kerosakan liver dan darah tinggi.
Itu yang menakutkan. Macam silent killer tengah bekerja secara senyap. Kita ingat kita sihat. Tiba tiba diberitahu ada penyakit. PTFE pula ialah for “polytetrafluoroethylene”, sejenis fluoropolymer yang mengandungi karbon dan fluorine. Dia nilah bagi non stick tu. Bahayanya tidak jauh dari PFOA.

Gunalah jenis selamat

(sumber : google)
Ada yang pilih guna copper cookware. Bahaya pada otak sebab copper toxicity. Jadi nak selamat carilah cookware batu, berlian (haha kalau mampu), marble, Seramic, titanium, dan porcelain. Jenis jenis ini lebih selamat sebab selamat dari coating toksid dari teflon.
Granite cookware lebih selamat sebab dibuat dari batu dan disalut dengan seramik. Jadi bebas dari teflon, PFOA dan PFTE. Untuk keselamatan kita kena tahu cara guna. Kena pastikan:

Tips guna peralatan memasak seramik

(sumber : google)
1. Kita panaskan pada api medium dan tinggi. Kaedah ini pastikan jangka hayatnya lebih panjang
2. Sekiranya guna minyak, pastikan minyak yang sama diguna pada suhu medium dan tinggi ini. Jangan panaskan tanpa minyak.
3. Guna spatula kayu. Elakkan yang besi atau aluminium.
Kalau dah tercalar atas apa sebabkan pastikan wok kita campakkan dalam tong sampah. Memang mahal. Tapi kesihatan kita lebih mahal. Dan Cukai kesakitan itu lebih tinggi dan mahal lagi.
.
#DrRizal

Post a Comment

Previous Post Next Post