Terkini: (Video) Kota Mekah Pula Jadi Sasaran, Dua Peluru Berpandu Berjaya DipintasDalam kejadian yang baru berlaku, Pasukan Pertahanan Udara Arab Saudi berjaya memintas dan memusnahkan dua peluru berpandu balistik yang disasarkan ke kota suci Mekah dan Jeddah.
Serangan tersebut didakwa dilancarkan oleh militan Houthi dari Yaman semalam.
Menurut laporan, ia dimusnahkan di ruang udara Taif dan serpihan projektil pertama jatuh di Wadi Jalil, sebuah lembah luas menuju ke Mekah.
Menerusi rakaman video yang menjadi tular di media sosial, peluru berpandu kedua dilihat dipintas dan dimusnahkan di ruang udara Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Abdulaziz di Jeddah.
Kedutaan kerajaan di Washington turut mengesahkan pasukan udara negara mereka memintas dua peluru berpandu buatan Iran oleh Houthi di wilayah Mekah.
Sementara itu, Yaman dalam satu kenyataan turut mengutuk apa yang berlaku dan menegaskan bahawa percubaan serangan ke atas kota suci tersebut adalah merupakan tindakan oleh pengganas.

Perhatian kepada muslim seluruh dunia, Kota Suci Mekah kini menjadi sasaran
View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Dear Muslims around the world, The holiest place on earth now is being targeted by Houthis who are supported by the Goverment. It’s really clear that we will not see peace as long as the Iranian leaders in charge!

3,025 people are talking about this


Where are all the world organization like @UN ,@hrw when the Houthis launched ballistic missiles to the holiest place for all ?!
@KenRoth are you still here in Twitter ?!

See MOHAMMED ALGETHAMI's other Tweets

Difahamkan, ia bukan kejadian pertama sejak perang saudara yang berlaku di Yaman pada tahun 2015.

Sumber : GULF BUSINESS
Admin

Next Post Previous Post