Doa Sebelum Berbuka Puasa Tidak Akan Ditolak Oleh Allah. Dahsyat Sungguh

Gambar sekadar hiasan.

Waktu untuk berdoa paling mustajab adalah sebelum berbuka puasa dan bersahur. Doa yang dipinta sememangnya tidak akan ditolak oleh Allah SWT.

Apabila menjelang waktu untuk berbuka puasa, selalunya ramai yang akan sibuk menghidang makanan atau ada juga yang menghabiskan minit-minit terakhir menghadap telefon masing-masing. Ketika azan berkumandang menandakan masuk waktu berbuka puasa, hanya doa makan yang akan dibaca sebelum menjamu selera. 

Ruginya.
Sebab itulah anda perlu bersedia sekurang-kurangnya 15 hingga 20 minit sebelum azan maghrib untuk meminta dan memohon apa sahaja doa dan puji-pujian kepada Allah SWT serta berselawat ke atas Nabi SAW.

Pahala puasa pun akan lebih bertambah.

Mungkin ramai yang tidak mengetahui atau mungkin juga telah mengabaikan hal ini

Seorang pengguna Facebook iaitu Ahmad Tifla turut berkongsi tentang kebaikan berdoa sebelum berbuka puasa ini.

Baca penuh di bawah:
Gambar sekadar hiasan.
Gambar sekadar hiasan.
Image via Republika
DAHSYATNYA DOA SEBELUM BERBUKA PUASA
Ada suatu waktu yang mustajab untuk berdoa, dimana doa tersebut tidak akan ditolak oleh ALLAH Subhanahu Wa Ta'ala, iaitu berdoa saat menjelang berbuka puasa dan menjelang makan sahur.
Tetapi, sayangnya banyak kaum muslimin tidak mengetahuinya atau tahu tapi mengabaikannya. Di Mekkah dan Madinah, satu jam sebelum azan maghrib orang-orang sudah menadahkan tangan ke langit berdoa untuk kemudahan dari segala hajat, baik hajat dunia mahu pun akhirat. Mereka berdoa dengan syahdu sepenuh keyakinan, sampai-sampai air mata mereka mengalir deras.
Kesalahan yang dilakukan kaum muslimin ialah dengan menyibukkan diri pada waktu yang sangat mustajab ini dengan cara sibuk bersiap untuk berbuka menjelang azan maghrib kemudian berkumpul menghadapi hidangan berbuka dan mereka sudah merasa cukup dengan hanya membaca "Allahuma lakasumtu... atau dzahaba zhoma'u padahal hanya mencakupi maknanya berupa ucapan syukur sahaja.

Luangkan masa selama 3 hingga 5 minit sebelum waktu berbuka, angkat tangan dan mula berdoa kepada Allah SWT tentang apa jua yang dihajati

Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam : “Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika saat berbuka ada doa yang tidak ditolak.” (HR Ibnu Majah)
Ketika kita sibuk-sibuk menyediakan juadah berbuka pastikan kita spare sedikit masa, sekitar 3-5 minit sebelum masuk waktu berbuka, untuk menadah tangan berdoa kepada ALLAH Subhanahu Wa Ta'ala.
Ayuh kita amalkan doa ringkas ini setiap kali kita berbuka puasa. Cadangan doa ini sebagai panduan sahaja, boleh diubah mengikut hajat masing-masing.
Cadangan doa ketika berbuka puasa:
1. Bertambah iman
2. Sihat tubuh badan
3. Mati yang baik.
4. Murah rezeki.
5. Anak soleh.
6. Keluarga bahagia.
7. Rahmat ALLAH.
8. Jauh azab kubur.
9. Lapang dada.
10. Kekalkan iman.
11. Ampunkan dosa.
12. Anak2 berjaya.
13. Perniagaan yg diberkati.
14. Jauhi segala penyakit.
15. Ibadat diterima.
16. Mudah segala urusan.
17. Diterima taubat.
18. Lapangkan kubur.
19. Mudah bayar hutang.
20. Lailatulqadar.
21. Syafaat Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam.
22. Syurga Firdaus.
23. Jauhi neraka.
24. Terima kitab tgn kanan.
25. Selamat meniti Sirat.
26. Selamat fitnah Dajal. 
27. Ketenangan hati.
28. Doa ibubapa.
29. Keluarga yang dirikan solat.
30. Diterima puasa Ramadhan.

Marilah kita sama-sama merebut peluang ini untuk berdoa kepada Allah.

Image from Dream
Image via Dream

Admin

Next Post Previous Post