[VIDEO] Tinju melayang di bilik gerakan PH


Pergaduhan tercetus di bilik gerakan utama PH selepas media melaporkan keputusan tidak rasmi pilihan raya kecil (PRK) Rantau yang memihak kepada calon BN Mohamad Hasan.
Situasi tegang berlaku apabila ahli PKR dari Kuala Lumpur menyalahkan ahli parti dari kalangan penduduk tempatan susulan keputusan yang tidak memihak kepada calon mereka, Dr S Streram.
Susulan itu, berlaku jerit-menjerit menggunakan kata-kata kesat.
Dalam beberapa minit, situasi kemudian bertukar menjadi pergelutan.
Wartawan Kini TV Daniel Anthony yang berada di bilik gerakan utama diarah berhenti membuat rakaman pergaduhan itu, sementara telefon bimbitnya dirampas oleh individu yang berada di situ.
Polis ketika ini berada di tempat kejadian.
Ketika kejadian, keputusan rasmi PRK Rantau belum diumumkan.
Bagaimanapun, berdasarkan pengiraan Malaysiakini dari jumlah undi yang dipaparkan di pusat pengiraan undi, Mohamad sudah memperoleh jumlah undi yang diperlukan untuk memastikan kemenangan.
Setakat 7.05 malam tadi, Mohamad sudah mendapat 8,442 undi berbanding pencabar terdekat iaitu calon PH yang memperoleh 4,642 undi.
Pengiraan itu dengan anggaran 79 peratus keluar mengundi dari  20,926 pengundi yang layak.
Pada jam 8.45 malam tadi, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akhirnya mengumumkan calon BN Mohamad Hasan menang secara rasmi dengan memperoleh 10,379 undi, mengalahkan calon PH Dr S Streram dengan 5,887 undi.
Sementara itu, calon bebas R Malar dan Mohd Nor Yassin masing-masing menerima 83 dan 79 undi.
Sumber: Malaysiakini
Admin

Next Post Previous Post