Ramai pandang pelik, graduan ‘usung’ bawang pemberian awek di majlis konvo, kawan kata ‘sesuai’!

Sejambak bawang yang diterima oleh Adam ketika majlis konvokesyen di UiTM Pulau Pinang yang berlangsung baru-baru ini.

BAGAI sudah jadi tradisi, setiap kali tibanya musim majlis konvokesyen ribuan graduan akan dihadiahkan dengan sejambak bunga atau coklat.
Bagaimanapun, lain pula halnya yang berlaku kepada seorang graduan dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Pulau Pinang, Muhamad Adam Razali,25, apabila dia menerima sejambak bawang daripada kekasihnya.

Pemuda yang berasal dari Taiping, Perak ini ketika dihubungi mStar berkata dia terkejut, tapi dalam masa yang sama terhibur apabila menerima hadiah yang sungguh luar biasa itu.

“Memang ada satu hari tu, saya beritahu kekasih saya kalau nak beri hadiah konvo, saya mahukan sesuatu lain dari yang lain sebab bunga dan coklat sudah terlalu klise.
“Masa majlis konvokesyen baru-baru ini, saya terkejut selepas dia hulur sejambak bawang sebelum majlis bermula. Saya tak sangka dia betul-betul akan hadiahkan saya sesuatu yang ‘rare’,” katanya.Adam bersama rakan-rakannya.
Muhamad Adam berkata, gara-gara mengusung sejambak bawang, dirinya menjadi perhatian pada hari tersebut, termasuklah daripada golongan ibu bapa yang tertanya-tanya tentang hadiah yang dipegangnya

“Saya rasa saya seorang sahaja graduan yang dapat bawang masa tu, yang lain kebanyakannya dapat bunga dan coklat.

“Setiap kali saya berjalan ke mana-mana, ada saja makcik dan beberapa rakan yang menegur… ada yang tanya di mana saya dapat sejambak bawang tersebut," ujarnya yang kini membantu keluarganya menjalankan bisnes katering.

Sementara itu, salah seorang rakannya, Hasnul Hisham Hasamuddin, 27, mengakui sahabat yang dikenalinya sejak zaman matrikulasi itu adalah seorang yang suka 'membawang' lebih-lebih lagi apabila mereka berkumpul beramai-ramai.

Adam ni boleh tahanlah juga ‘membawangnya’, kalau jumpa memang banyak benda nak borak, boleh jadi berjam-jam, jadi memang sesuailah dia dapat bawang tu.

RAKAN ADAM

“Adam ni boleh tahanlah juga ‘membawangnya’, kalau jumpa memang banyak benda nak borak, boleh jadi berjam-jam, jadi memang sesuailah dia dapat bawang tu.
“Yang pasti dia ni gila-gila orangnya, tapi bila berada dalam kelas kulinari, dia sangat berdisiplin, itu yang membuatkan saya hormat kepadanya," katanya.Adam terima sejambak bawang daripada kekasihnya.

Dalam pada itu Muhamad Adam yang merupakan graduan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Seni Kulinari berkata hadiah yang diterima itu akan disimpan sebagai satu kenangan dalam meraikan kejayaannya.

”Bawang-bawang itu semua saya nak simpan buat kenangan. Bukan senang nak dapat bawang masa hari konvokesyen.

“Rasa sayang sangat nak guna sebab ini betul-betul luar biasa. Saya akan abadikan ia sebagai satu kenangan," ujarnya.

Sumber: MSTAR
Admin

Next Post Previous Post