Puasa 16 Jam Dan 8 Jam Makan Mampu Cegah Dari Kanser – Dr. Jue


Baru-baru ini, pelakon, Lisa Surihari, ada berkongsikan amalan Intermittent Fasting (IF) untuk menurunkan berat badannya.
Apa itu Intermittent Fasting?
Intermittent Fasting (IF) atau juga dikenali sebagai puasa 16 jam dilaporkan mempunyai banyak kebaikkan pada tubuh badan. Seperti yang didedahkan menerusi video Facebook Live oleh Dr. Siti Juriah atau lebih dikenali sebagai Dr. Jue, rugi sekiranya jika kita tidak mengamalkan IF kerana ia juga boleh mengelakkan diri dari terkena kanser.
puasa 16 jam dan 8 jam makan mampu cegah dari kanser – dr. jue
Menerusi IF, kita memberi usus kita waktu rehat yang minimum iaitu selama 16 jam. Selebihnya 8 jam adalah waktu dibenarkan untuk makan.
Dr. Jue memberikan contoh sekiranya kita memulakan IF pada pukul 10 malam sebelum tidur, bermakna kita akan skip sarapan dan hanya dibenarkan makan pada jam 3 petang. Dalam tempoh 16 jam puasa itu, kita hanya dibenarkan untuk minum air kosong, green tea atau air tanpa gula sahaja.
puasa 16 jam dan 8 jam makan mampu cegah dari kanser – dr. jue
IF boleh dilakukan seminggu sekali atau selang sehari dan tidak seharunya dilakukan setiap hari kerana tubuh badan akan adapt dengan perubahan.
Kelebihan IF
#1 Menurunkan kadar insulin
#2 Awet muda
#3 Meningkatkan kadar metabolisme
#4 Merawat diabetes jenis 2
#5 Mengurangkan oxidative stress
#6 Menurunkan kolestrol
#7 Membuang sel yang telah rosak
#8 Baik untuk sel-sel otak
puasa 16 jam dan 8 jam makan mampu cegah dari kanser – dr. jue
Sumber: Vanilla Kismis
Admin

Next Post Previous Post