Jambatan angkat Terengganu dibuka sebelum Aidilfitri

JAMBATAN angkat (drawbridge) yang menghubungkan Muara Selatan di pusat bandar raya Kuala Terengganu dan Muara Utara di Seberang Takir dijangka siap sepenuhnya akhir bulan ini. - Foto BERNAMA
KUALA TERENGGANU: Masalah kesesakan jalan raya yang sering dihadapi pada musim perayaan di bandar raya ini dijangka selesai selepas jambatan angkat atau ‘draw-bridge’ mula beroperasi sebelum Aidilfitri, awal Jun depan.
Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, jambatan berkenaan dijangka siap sepenuhnya akhir bulan ini sebelum diserahkan kepada kerajaan negeri.
Beliau berkata, Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) yang mengendalikan projek itu dijangka menyerahkannya kepada kerajaan negeri pada 30 Mei ini.
“Jambatan angkat ini dijangka siap sepenuhnya akhir bulan ini dan tempoh sebulan diambil untuk melalui beberapa siri ujian keselamatan bangunan sebelum diserahkan kepada kerajaan negeri dan dibuka kepada umum.
“Sekiranya segala proses, termasuk urusan jalan raya seperti lampu isyarat dan baik pulih jalan dapat disiapkan, kita optimis ia boleh mula digunakan sebelum Aidilfitri iaitu pada awal Jun.
“Jika sebelum ini pengguna hanya boleh menggunakan Jambatan Sultan Mahmud atau jalan alternatif di Durian Burung, Manir, jambatan ini satu lagi pilihan yang akan mengurangkan kesesakan terutama pada musim perayaan dan cuti panjang,” katanya.
Pembinaan jambatan unik yang juga sebahagian projek ECER itu membabitkan kos RM248 juta dan menjadi mercu tanda ikonik baharu yang pertama seumpamanya di tanah air dan Asia Tenggara.
Jambatan sepanjang 638 meter dengan ketinggian 12.5 meter dari aras laut yang menghubungkan muara selatan di pusat bandar Kuala Terengganu (Tanjung) dan muara utara di Seberang Takir itu adalah komponen dalam pembangunan Pusat Bandaraya Kuala Terengganu (KTCC).
Mula dibina pada Ogos 2014, jambatan angkat terpanjang di dunia itu yang disokong dua menara setinggi 15 tingkat di bahagian kiri dan kanan dan boleh diangkat di bahagian tengah untuk laluan kapal bakal menjadi satu lagi tarikan pelancongan dari dalam dan luar negara.
Admin

Next Post Previous Post