Amaran ribut petir landa Malaysia di beberapa kawasan petang ini, merisaukan orang ramai

Cuaca adalah salah satu perkara yang tidak boleh dijangkakan walaupun dapat diramal. Banyak faktor yang dapat mempengaruhi pertukaran cuaca seperti pergerakan angin dan suhu semasa.
Perubahan cuaca yang tidak menentu baru-baru ini menyebabkan ramai yang risau ekoran kemusnahan yang berlaku akibat ribut angin, hujan lebat, dan panas yang terlalu terik.


Amaran ribut petir petang ini!

Dilaporkan baru-baru ini oleh Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), amaran ribut petir di beberapa kawasan di Utara dan Lembah Klang hari ini.
MetMalaysia meramalkan akan berlaku kejadian ribut petir di beberapa negeri seperti di Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor sehingga jam 7 malam ini.

Negeri Kedah

Menurut MetMalaysia, amaran di negeri Kedah meliputi kawasan Kulim dan Bandar Baharu.

Negeri Perak

Perak pula di daerah Kerian, Larut, Matang, Selama, Kuala Kangsar, Manjung, Kinta, Perak Tengah, Kampar, Bagan Dato, Hilir Perak, Batang Padang dan Mualim.

Negeri Selangor

Selangor di Hulu Selangor, Gombak, Petaling, Hulu Langat, dan Sepang.

Negeri Sembilan

Negeri Sembilan di Serembang, Port Dickson, Kuala Pilah, Rembau dan Tampin.

Orang ramai dinasihatkan supaya berhati-hati

Orang ramai dinasihatkan supaya berhati-hati dan berada di kawasan berteduh. Elakkan berada di kawasan terbuka dan kawasan lapang jika terdapat guruh dan kilat.
Sumber: SiakapKeli, Oh My Media
Admin

Next Post Previous Post