‘I’m A Proud Muslim’ – Ucapan Pegawai Polis Muslim New Zealand Ini Terima Pujian Dunia

Tragedi hitam semasa solat Jumaat di Christchurch, tempoh hari pasti meninggalkan kesan mendalam buat segenap masyarakat terutamanya penganut agama Islam. Begitu juga dirasai pegawai polis wanita New Zealand ini, Supritendan Naila Hassan tidak dapat menahan sebaknya ketika berucap di Aotea Square, Auckland.

Ucapan penuh emosi

Video ini dimuatnaik menerusi Facebook Auckland City District Police menyaksikan Supretendan Naila Hassan kongsi mesej ringkas ekoran mangsa tragedi tembakan di Christchurch.
Dia meluahkan perasaan bangga menjadi seorang Muslim dan seorang ketua polis di New Zealand. Malah, dia turut menyifatkan tragedi itu meninggalkan kesan mendapat buat semua komuniti di sana, ramai merasai kesedihan akan perkara tidak berperikemanusiaan itu.
Tambahnya lagi, jumlah polis telah ditingkatkan setiap kawasan bagi memantau keselamatan di negara itu sekali gus bagi membanteras jenayah.

We stand with you

Pegawai polis ini berkata pihak berkuasa memberi jaminan kepada komuniti di situ dan berusaha sedaya upaya agar mangsa tembakan mendapat keadilan. Pihak polis juga berada di lokasi kejadian semasa ahli keluarga menuntut jenazah untuk dibawa pulang. Bagaimanapun, siasatan kes tembakan di Christchurch masih dijalankan.

Sumber: NZ Police
Admin

Next Post Previous Post