'Kalau ditakdirkan dia mati, biarlah kematiannya berkubur'

KUALA TERENGGANU: “Kalau ditakdirkan dia mati, biarlah kematiannya ‘berkubur’,” kata Mohd Mustafa, 66, bapa kepada Abdul Bari Asyraf, 31, yang dikhuatiri lemas ketika menyelamatkan lima sekeluarga selepas kenderaan mereka meluncur dan terjunam ke dalam sungai di Pulau Warisan di sini, malam tadi.
Justeru, Mohd dan keluarga serta sanak saudara mereka tidak putus mendoakan Abdul Bari Asyraf ditemui.
Mohd berkata, dia reda dengan kejadian menimpa anaknya biarpun tragedi menyayat hati itu meninggalkan kesan mendalam terhadap keluarganya.

“Dalam keluarga saya hanya ada dua anak lelaki, manakala enam lagi anak perempuan. Sudah tentu kehilangannya sangat dirasai, apatah lagi pemergiannya berlaku secara mengejut.
“Namun saya berbangga kerana kejadian menimpanya berlaku kerana niat murninya mahu menyelamatkan nyawa orang lain dan saya tenang dengan apa yang berlaku.
“Tak guna kita menangis meraung kerana apa yang berlaku adalah ketentuan Illahi,” katanya sayu ketika ditemui di lokasi kejadian hari ini.
Mohd berkata, Abdul Bari Asyraf yang bekerja sebagai pengimpal di sebuah bengkel di Kampung Merbau Patah, Jalan Kuala Berang, di sini, seorang anak yang baik dan ramah di kalangan keluarga serta sangat disenangi rakannya.


Anggota bomba mencari mangsa di Pulau Warisan, Kampung Cina. - NSTP/Ghazali Kori

Anggota bomba dan polis marin dalam gerakan mencari mangsa di Pulau Warisan, Kampung Cina. - NSTP/Ghazali Kori
“Dia memang minat memancing. Malah pada hari kejadian (semalam), dia baru balik daripada memancing di Kampung Seberang Takir.
“Dia keluar semula selepas solat Asar apabila rakannya mengajak dia memancing di Pulau Warisan dan ketika itu saya tiada di rumah kerana menziarah orang meninggal di Kampung Pasir Panjang,” katanya.
Pesara Tenaga Nasional Berhad (TNB) Jenagor, Hulu Terengganu itu berkata, anaknya tidak menunjukkan sebarang perubahan atau petanda pelik sebelum kejadian.
Sementara itu, ibu mangsa, Masitah Awang, 60, berkata, Abdul Bari keluar rumah selepas waktu Asar untuk memancing bersama rakan baiknya.
“Dia memang minat memancing dan pagi semalam awal-awal lagi dia dah keluar memancing bersama rakannya. Selepas makan dan solat Asar, dia keluar semula selepas diajak rakan memancing di Pulau Warisan.

“Tak sangka tragedi ini menimpa dan saya hanya mengetahui kejadian selepas menerima panggilan daripada polis jam 10 malam,” katanya.
Dalam kejadian itu, Abdul Bari Asyraf yang ketika itu sedang memancing terjun ke sungai bagi menyelamatkan lima mangsa yang berada dalam kenderaan pacuan empat roda jenis Mitsubishi Storm yang meluncur sebelum terjunam ke sungai.
Bagaimanapun, Abdul Bari Asyraf yang dikatakan mengalami kekejangan otot menyebabkan dia gagal mengawal keadaan sebelum kelibatnya hilang di permukaan air.
Dalam kejadian semalam, usaha menyelamat lima mangsa dalam kenderaan pacuan empat roda terbabit turut dilakukan lima lelaki lain yang berada di lokasi kejadian dan semua mereka selamat berenang ke tebing.
Mangsa di dalam kenderaan itu, Suryati Rusly, 37; Nordiana Alwani Jaafar, 33; Asmaa Rusly, 23; Syafawani Jaafar, 11; dan Iman Nur Hana Luthfia Mohd Amiruddin berusia tiga tahun berjaya diselamatkan dan kini dirawat di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ).
Admin

Next Post Previous Post