DIDIK Tips Dan Cara Solat Berjemaah Dengan Anak Kecil Yang Betul

Anak-anak kecil meragam merupakan situasi normal yang akan dihadapi oleh ibu bapa. Sukar sekali jika ibu bapa mahu melakukan sebarang kerja, pastinya si kecil akan mula menangis dan merengek kerana diletakkan berjauhan dengan ibu bapa. Situasi ini juga termasuklah apabila ibu bapa mahu mengerjakan ibadah seperti solat. Mungkin ramai dalam kalangan kita yang masih tidak mahir tentang tatacara untuk mengerjakan solat bersama anak kecil untuk mengelakkan mereka menangis dan solat anda pun jadi tidak kusyuk.
Oleh itu, diharapkan perkongsian ini dapat membantu untuk memudahkan ibadah anda ya!

CARA SOLAT DENGAN ANAK KECIL

Selalu ibu-ibu bila ada anak kecil, tak seronok terasa peluang ibadah semakin sempit. Selalu rindu nak solat berjemaah dengan kawan-kawan. Jadi, suami cadangkan untuk kami berkongsi cara untuk solat dengan anak kecil. Mungkin ada masa anak meragam tak mahu duduk, ibu pula dah makin singkat waktu untuk solat. Daripada luput waktu solat, boleh sahaja solat dengan anak kecil.
1. Ibu ayah boleh salin pampers anak sebelum solat. Kalau memang pampers anak berat dengan air kencing atau berak, basuh dahulu. Bagi anak selesa.
2. Ibu biasanya dapat agak masa untuk salin pampers anak, jadi boleh sedia untuk tukarkan pampers anak sebelum solat.

PERMASALAHAN DUKUNG ANAK PAKAI PAMPERS


Contoh solat sambil mendukung bayi untuk bapa semasa takbir.

Contoh solat sambil mendukung bayi untuk bapa semasa rukuk.

Contoh solat sambil mendukung bayi untuk bapa sebelum sujud.

Contoh solat sambil mendukung bayi untuk bapa semasa sujud.

Contoh solat sambil mendukung bayi untuk bapa semasa angkat anak nak bangun i’tidal.

Contoh solat sambil mendukung bayi untuk bapa semasa tahiyat.
1. Berhubung dengan najis
متصل بالنجاسة
2. Menanggung najis
حامل النجاسة
Dua perkara ini berbeza :
Contoh berhubung dengan najis ialah tahi cicak pada pakaian kita semasa solat. Contoh menanggung najis ialah kita solat atas karpet masjid, ada najis pada hujung saf.
1. Najis pada pakaian
2. Najis pada karpet.

APA HUKUM KEDUA-DUA SITUASI TERSEBUT?

1. Sah kedua-dua solat?
2. Tidak sah kedua-dua solat?
3. Salah satu sah?
Solat tidak sah sekiranya najis pada pakaian kita semasa solat, tetapi solat sah sekiranya tahi cicak hujung karpet tempat solat. Sama juga seperti dukung bayi BELUM BERSUNAT dan PAKAI PAMPERS, kita tidak menempel najis pada tubuh kita. Ia juga terpakai kepada mana-mana sahabat yang berniat bawa anak menunaikan umrah, sama kondisi seperti persoalan solat.


Contoh solat sambil mendukung bayi untuk ibu.

Contoh solat sambil mendukung bayi untuk ibu semasa rukuk.

Contoh solat sambil mendukung bayi untuk ibu semasa sujud. 

Contoh solat sambil mendukung bayi untuk ibu semasa tahiyat.
Kalau kita mencari sebab tak boleh, memang selamanya kita akan cakap tak boleh. Dalam Islam, sentiasa ada solusi untuk setiap tribulasi. Isteri, suka sangat bila suami tawarkan diri untuk jadi imam dan solat berjemaah. Selepas suami solat berjemaah di surau/masjid, boleh balik rumah solat sunat 2 rakaat sambil isteri jadi makmum untuk solat fardhu. Jadi, isteri boleh solat berjemaah dengan suami.
Saya kongsikan video bagaimana untuk solat dengan bayi kepada para bapa supaya selepas ini boleh sama-sama berjemaah dengan isteri dan anak-anak.
NOTA TAMBAHAN :
Ibubapa mestilah memastikan dada sentiasa mengadap ke arah kiblat. Semoga bermanfaat untuk semua ibu ayah yang berusaha biasakan anak-anak dengan rutin solat.
Wahai Tuhanku, Jadikanlah aku dan zuriat keturunanku dari kalangan orang yang mendirikan solat, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang-orang soleh.
Admin

Next Post Previous Post