Makeover Bilik Air Lama dengan Bajet Rendah. Guna Cat je, Terus Lawa!!

Dalam sebuah kediaman, bilik air atau kamar mandi merupakan salah satu ruangan yang paling penting. Bak kata orang, kalau nak tahu individu itu pembersih atau tidak lihatlah bilik airnya.
Selain daripada kebersihan, ada sesetengah orang sangat mementingkan dekorasi supaya kamar mandi kelihatan lebih ceria dan menarik. Di sini kami nak kongsi cara make over bilik air lama menjadi baru hanya menggunakan cat.

Make over bilik air lama

Bersihkan bilik air dulu

Guna protective coatings & cat

 1) Cari protective coatings macam gambar ni. Campurkan dua bahan ni kemudian terus sapu ke tiles. Tiles akan jadi sticky dan melekit seperti gam.

2 ) Lepas dah sapu coating tadi, sapu cat macam biasa. Ikut lah nak warna apa pun. Belah kiri cat untuk lantai warna dark grey, tong kanan cat putih untuk tiles dinding. Kami pakai lebihan cat rumah tahun lepas.

Tunggu cat kering.. Siap!

3 ) Tunggu cat kering

4 ) Lepas cat dah kering, last skali sapu sealer ni. Tujuannya supaya cat tak mudah tercabut. Sapu 2,3 kali pun takpa. Kemudian last skali yang bercorak tu kita tampal wallpaper. Siap !

SIAP !!!

Post a Comment

0 Comments