Cara Betul Untuk Selamatkan Diri Bila Kereta Terhumban Masuk Ke Dalam AirPulau Pinang. Berdasarkan maklumat, kereta berjaya dinaikkan semula dengan bantuan kren dan mangsa didapati telah meninggal dunia akibat terperangkap di tempat duduk pemandu.

Cuba letakkan diri anda dalam situasi ini dimana anda terperangkap di dalam kereta yang akan tenggelam ke dalam laut. Adakah anda tahu teknik untuk menyelamatkan diri dalam tempoh beberapa saat sahaja? Bagi anda yang tidak tahu apa yang perlu dilakukan, jom pelajari panduan untuk menyelamatkan diri apabila terperangkap di dalam kereta.

CARA NAK SELAMATKAN DIRI APABILA KERETA TEJUNAM KE DALAM AIR

1. CUBA UNTUK JANGAN PANIK
Terdapat 2 aspek penting dalam situasi ini iaitu waktu yang diambil untuk bertindakdan kepantasan untuk berbuat demikian. Untuk pengetahuan anda, sesebuah kereta tidak akan tenggelam dengan segera, jadi ada peluang untuk anda selamatkan diri.

2. JANGAN BUKA PINTU
Jangan samakan situasi menyelamatkan diri sama seperti anda di darat. Kalau kat darat boleh buka pintu, tapi kalau kereta berada pada dalam separa air, jangan sesekali buka! Ini kerana, tindakan membuka pintu kereta akan menyebabkan tekanan air yang kuatsekaligus menyukarkan usaha anda untuk menyelamatkan diri.

Selain itu, tindakan membuka pintu juga akan menyebabkan lebih banyak air akan masukdan akhirnya kereta anda akan tenggelam dengan lebih cepat!

3. TURUNKAN CERMIN TINGKAP KERETA
Apa yang perlu anda lakukan adalah tindakan pantas menurunkan cermin tingkaptanggalkan tali pinggang keleder dan pantas berenang keluar. Sekiranya anda mengambil masa yang lama untuk bertindak, tekanan air akan menekan cermin tingkap sekaligus menyebabkan cermin tidak boleh digerakkan langsung!

4. JIKA CERMIN TINGKAP KERETA TAK BERFUNGSI, PECAHKAN!
Sekiranya cermin tingkap tidak berfungsi, anda perlu pecahkan cermintersebut. Jangan sesekali cuba untuk pecahkan cermin di hadapan kereta kerana ia telah ‘dicipta’ untuk melawan impak kuat. Pecahkanlah cermin tepi anda.
Gunakan kaki untuk menendang pada bahagian atas tingkap, atau anda boleh tanggalkan tempat letak kepala di tempat duduk dan ‘cucuk’ di bahagian bawah tingkap. Selepas berjaya pecahkan tingkap, secepatnya tarik nafas dan berenang menerusinya untuk ke permukaan air.

5. GUNA ALAT KHAS
Anda juga boleh menggunakan alat khas yang ada dijual di pasaran untuk memecahkan tingkap kereta. Alat ini boleh disimpan di dalam peti simpanan kereta atau dilekatkan bersama loket gantungan kunci kereta anda.

Sekiranya kereta anda terbalik dan tali pinggang keleder kereta menyekat anda daripada bergerak, alat ini juga boleh memotong tali berkenaan.


Apa pun, sentiasalah berhati-hati ketika memandu. Pastikan anda dalam keadaan yang ‘waras’ apabila ingin memulakan pemanduan, Ingat, nahas tidak kira di mana-mana!

Sumber: Tech Insider
Admin

Next Post Previous Post