11 Taman Tema Air Paling Syok Di Malaysia.Apabila tiba cuti sekolah, inilah masanya untuk anak-anak dan ibu bapa bersuka ria bersama. Namun apalah erti sesebuah percutian tersebut bagi anak-anak jika ianya tidak melibatkan keseronokan di taman tema air.
Kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda semua 8 taman tema air yang terdapat di Malaysia. Dari taman tema air yang anda pernah dengar atau pergi sehinggalah yang anda tidak tahu akan kewujudannya. Apa yang penting ialah anda sekeluarga dapat berseronok bermain air bersama.

The Carnivall Water Park

Carnivall Water Park merupakan taman tema air yang terletak di Sungai Petani, Kedah. Ianya merupakan sebahagian daripada Cinta Sayang Resort yang menjadi pilihan penginapan para ibu bapa yang bercuti membawak anak-anak mereka ketika cuti sekolah ke Kedah.
Antara tarikan yang terdapat di sini adalah Tornado Twist, Tsunami Wave, Mushroom Fall, Boomerang Fall, Splash Mansion dan banyak lagi. Bukan itu saja, para pengunjung juga berpeluang untuk menunggang kuda yang juga terletak di dalam kawasan water park ini.
Alamat: Persiaran Cinta Sayang | Cinta Sayang Resort, Sungai Petani 08000

Desaru Coast Adventure Waterpark

Desaru Coast Adventure Waterpark merupakan salah satu taman tema air terbesar didunia. Terletak di Bandar Penawar, Johor, ianya merupakan sebahagian daripada Desaru Coast Resort.
Dibahagikan kepada 4 zon yang berbeza, ianya terdapat 13 tarikan buat seisi keluarga. Antara tarikan tersebut ialah Tidal Wave Beach, Kids Ahoy, Riptide, Kraken’s Revenge, Beachside Cabanas, Surf wall, Wild Whirl, Super Twister, The Tempest, Penawar Falls, Penawar Rivers dan pelbagai lagi.
Alamat: Desaru Coast Adventure Waterpark, Persiaran Pantai, Desaru Coast, 81930 Bandar Penawar, Johor, Malaysia

Marina Water Park

Marina Water Park ini terletak di Lumut, Perak. Sama seperti Carnivall Waterpark, ianya juga sebahagian daripada Resort Marina Cove yang berkeluasan 80 ekar. Anda perlu menempah bilik di resort tersebut terlebih dahulu sebelum dapat mandi di taman tema air secara percuma.
Taman tema air yang terletak berhadapan dengan kawasan pantai ini menempatkan beberapa tarikan air seperti taman permainan air kanak-kanak dan gelongsor air. Ditiup angin, sambil berseronok serta menikmati pemandangan indah, sudah semestinya tempat idaman ibu bapa membawa anak-anak mereka bercuti bersama.
Alamat: Marina Cove Resort, Jalan Teluk Batik, 32200 Lumut, Perak Darul Ridzuan

Tiram Indoor Water Park

Bagi ibu bapa yang tidak mahu kulit anak mereka menjadi gelap akibat terdedah dengan cahaya matahari, taman tema air ini amat sesuai dengan anda sekeluarga. Tiram Indoor Water Park ini terletak di tingkat bawah pusat membeli belah Today’s Mall di Johor.
Kolam renang bertema yang berkeluasan 26,000 kaki persegi ini, terdapat banyak pelampung, bot dan gelongsor untuk anak-anak anda menikmati keseronokan yang maksima. Jadi anda tidak perlu risau akan keselamatan anak-anak anda.
Alamat: LG, Today’s Mall, Jalan Kota Tinggi, 81800 Ulu Tiram, Johor.

Melaka Wonderland Theme Park & Resort

Terletak berhadapan dengan Zoo Melaka, Melaka Wonderland Theme Park & Resort ini juga dikelilingi oleh hutan semula jadi yang bekeluasan 360 hektar.  sambil berseronok dengan pelbagai tarikan yang ada di sini, anda juga dapat menghirup udara yang segar.
Antara keseronokan yang ditawarkan di dalam taman tema air yang menggunakan 2 juta liter air ini adalah Tornado Chaser yang pertama di Malaysia, Adventure Island, Kamikaze Racer dan  1 Big Wave Pool. Wow! Pasti anak-anak anda sukakannya.
Alamat: Taman Tema Melaka Wonderland Resort, Lot 17178, Lebuh Ayer Keroh, Hang Tuah Jaya, 75450 Ayer Keroh, Melaka

Escape Waterplay

Bagi mereka inginkan sesuatu yang lebih thrill tetapi masih lagi mahu bermain dengan air, taman tema air, Escape WaterPlay Teluk Bahang amatlah sesuai untuk anda. Terletak di Tanjung Bungah, Pulau Pinang, mempunyai tarikan gelongsor yang tinggi buat si pencinta andrenalin.
Anda juga berpeluang menikmati semua ini dalam suasana alam semula jadi yang sebenar kerana kawasan sekitarnya yang dipenuhi pohon rendang untuk anda berhibur sambil menghirup udara yang segar. Terdapat pelbagai tarikan buat para pengunjung di sini. Kalau nak tahu, marilah!
Alamat: 828, Teluk Bahang, 11050 Tanjung Bungah, Pulau Pinang

Bukit Gambang Water Park

Terletak di Pahang, Bukit Gambang Water Park adalah taman tema air yang yang terpanjang, tertinggi dan terbesar di Malaysia. Antara tarikan yang terdapat di sini adalah Canopy Slide, Family Raft Ride, Crystal Slide, 6 Lanes Racer, Aqua Play, Journey of Ice, Penguin Express dan banyak lagi.
Sekiranya sehari masih tidak mencukupi untuk menikmati syurga air ini anda boleh memilih untuk menginap di bilik penginapan yang disediakannya, dengan pakej penginapan yang tertentu, anda turut boleh mendapatkan tiket masuk percuma bukan sahaja Water Park tapi juga untuk ke Safari.
Alamat: Bukit Gambang Resort City, 26300 Gambang, Pahang

TS Wonderland Indoor Water Theme Park

Selain Tiram Indoor Waterpark, TS Wonderland Indoor Water Theme Park yang terletak di Kota Masai Johor ini juga sebuah taman tema air yang berbumbung. Taman tema ini dipenuhi dengan keseronokan seperti gelongsor berpusar, timba air gergasi yang mencurahkan air kepada sesiapa yang berada di bawahnya dan banyak lagi.
Tarikan lain yang disediakan di sini selain taman tema air, Space Adventure iaitu sebuah taman permainan kering yang dipenuhi dengan bola-bola kecil berwarna-warni turut tersedia. Dah penat main air, anak-anak boleh main bola pula.
Alamat: Lot 6015-C Jalan Ciku Utama 2 Taman Kota Masai 81700 Johor Bahru, Masai, Johor

Lost World Of Tambun (Lost World Water Park)

Dikelilingi oleh hutan yang menghijau dan gunung batu kapur, Lost World of Tambun adalah destinasi taman tema air yang dapat membuatkan anak anda terlupa seketika kacau-bilau hidup di kota. Jika anda bercadang untuk bercuti bersama anak-anak, pakej penginapan glamping merupakan pakej yang anda perlu pertimbangkan.
Selain itu, tarikan lain yang tersedia di sini ialah Kids Explorabay, Cliff Racer dan sungai buatan terpanjang di Asia iaitu Adventure River yang mempunyai 600 meter panjang. Pasti percutian bersama akan menjadi meriah jika anda datang ke sini!
Alamat: No.1, Persiaran Lagun Sunway 1, Sunway City Ipoh, 31150 Ipoh, Perak Darul Ridzuan

LEGOLAND Malaysia Water Park

Legoland Malaysia Water Park adalah salah satu daripada 9 seksyen taman tema yang terdapat di Legoland Malaysia. Di bahagian taman tema airnya, terdapat hampir 40 tarikan permainan air. Antara tarikan yang ada di sini adalah Splash ‘N’ Swirl yang merupakan gelongsor terbesar di taman tema air ini, Joker Soaker, DUPLO Splash Safari, LEGO Wave Pool, LEGO Slide Racers dan banyak lagi!
40 tarikan? Ianya terlalu banyak untuk cuba satu hari. Jadi ibu bapa bolehlah menginap di LEGOLAND® Hotel yang seperti dibayangkan, dikelilingi oleh pelbagai objek yang dihasilkan menggunakan Lego.
Alamat: 7, Jalan Legoland, Medini, 79250 Nusajaya, Johor

Sunway Lagoon

Tidak lengkaplah senarai taman tema air ini jika Sunway Lagoon tidak tersenarai. Punyai pelbagai tarikan menarik diletakkan di satu tempat yang sama, belum tentu anda dapat merasainya semua.
Sudah menjadi norma taman tema air, ianya turut mempunyai gelongsor-golongsor tinggi, dan pelampung. Selain itu, tarikan yang dapat anda sekeluarga nikmati di sini adalah Wave Pool, Zambezi River & Victoria Falls, Vuvuzela, Congo Challenge, Giant Tipping Bucket, Kalahari Kids, Lake Kariba, Surf Beach dan banyak lagi. Tapi yang paling menarik di sini adalah gelongsor Vuvuzelanya yang merupakan gelongsor air tertinggi, terbesar dan tergempak di dunia.
Alamat: 3, Jalan PJS 11/11, Bandar Sunway, 47500 Selangor Darul Ehsan

Sumber: ohbulan.com
Admin

Next Post Previous Post