Faiz Subri Akan Berbaju Melayu Ketika Berjumpa Idolanya Cristiano Ronaldo


Faiz Subri penjaring gol ajaib yang tular seantero dunia sebelum ini mengimpikan untuk memakai pakaian tradisional iaitu Baju Melayu untuk ke anugerah yang dianjurkan FIFA setelah tercalon sebagai 3 terbaik bagi Anugerah Puskas.
Impian beliau untuk memakai pakaian tradisional itu telah menjadi kenyataan apabila FIFA memberi kebenaran untuk memakainya. Penjaring gol sensasi itu juga menyatakan rasa tidak sabar beliau untuk berjumpa idola beliau, Cristiano Ronaldo.
“Apa pun, saya sangat bersyukur dan berterima kasih kepada yang mengundi. Yang buat saya makin teruja apabila saya berpeluang untuk jumpa Ronaldo, pemain yang saya kagumi,” katanya.
Setiausaha Agung Persa­tuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd. Amin berkata FAM telah menghantar permohonan kepada FIFA dan telah mendapat kelulusan untuk membolehkan Faiz berbaju Melayu ke Majlis tersebut.
“Kami sudah menghantar permohonan itu sejak awal Disember lalu dan akhirnya baru sahaja mendapat kelulusan daripada pihak ibu pejabat FIFA. Saya sudah memaklumkan kepada Mohd. Faiz mengenai berita baik ini.

 “Terpulang kepada Mohd. Faiz sama ada dia mahu memakai baju Melayu atau mengenakan sut seperti yang diminta oleh pihak penganjur berhubung kod pemakaian rasmi,” kata Hamidin.
Jika terpilih sebagai pemenang Faiz juga telah merancang untuk memberikan ucapan dalam Bahasa Melayu.
“Jika anugerah Puskas menjadi milik saya nanti, kalau boleh saya mahu memberi ucapan dalam bahasa Melayu.
“Saya lebih bangga untuk bertutur dalam bahasa kebangsaan. Tiada istilah malu untuk bertutur bahasa ibunda kerana saya rakyat Malaysia.
Sumber: the sukan
Admin

Next Post Previous Post